ATENȚIE – Pesta porcină africană – cea mai periculoasă boală la porc

  • virusul nu afectează sănătatea omului!
  • nu există vaccin pentru acest virus!
  • virusul este foarte puternic, mortalitatea porcilor fiind de 100%!
  • porcul contaminat moare sigur!

Virusul rezistă:

  • 6-10 zile în fecalele de porc;
  • 10 săptămâni în cadavre;
  • 3-6 luni în carnea sărată şi afumată;
  • 6-12 luni în corpul căpuşelor din genul Ornithodoros;
  • 18 luni în sânge la temperatura de 4ºC;
  • 6 ani în sângele congelat;
  • Peste doi ani în carnea congelată.

Virusul este inactivat de la 80ºC.

  • exploatația să fie împrejmuită;
  • vor fi interzise vizitele în ferme fără o dezinfecție corespunzătoare ;
  • este interzis personalului angajat să dețină porci în gospodăria proprie sau să intre în contact cu alți porci;
  • la intrarea în exploatație să se respecte regulile sanitar – veterinare;
  • toate mijloacele de transport să fie riguros dezinfectate;
  • amenajarea obligatorie a filtrului rutier și a filtrelor sanitare în fermă pentru personal;
  • accesul în fermă se face doar prin filtre;

Mai multe detalii puteti afla din documentul urmator: PDF – Pesta porcina